لطفا صبر کنید

مهدی مقامی

کاردرمانگر

 

جدیدترین روش درمان اوتیسم

◀️ کاردرمانی در کودکان چیست؟ تا چه حد درباره آن اطلاع دارید؟ آیا در کودکانی که اختلالات اوتیسم دارند نیز کاردرمانی به کار می آید؟ شایع ترین علائم اوتیسم در کودکان چیست؟!
بچه داشتن با آنکه شیرین است اما سختی های خودش را هم دارد. مادر و پدر در هر مرحله از زندگی به نیاز های فرزند خود رسیدگی می کنند و در تامین آن نیاز ها می کوشند. گاهی اوقات علاوه بر رفع نیاز های مالی و عاطفی کودک، فرزند شما بیمار می شود که خب به پزشک مراجعه خواهید کرد.
اما اگر مشکل کودک فقط مختص به ویروس و باکتری نباشد چه؟!
اگر دلبند شما مثل هم سن و سالانش نتواند صحبت کند، دستشویی خود را نتواند کنترل کند، پرخاشگری کند یا وسایلش را به سمت این و آن پرتاب کند، یا در برقراری ارتباط چشمی و عاطفی خود ناتوان باشد و… در آن صورت چه باید کرد؟ 
کاردرمانگران افراد متخصص و وارد در زمینه رشد و بهبود انجام فعالیت در کودکان هستند. کاردرمانی در درمان اوتیسم از موثرترین روش ها برای کنترل علائم در کودکان اوتیسم است.

    اوتیسم چیست

🟠️ اوتیسم نوعی اختلال عصبی و تکاملی محسوب می شود که سبب اختلالات اخلاقی و رفتاری در کودکان خواهد شد، مثلا کودکان در صورت ابتلا به اوتیسم ممکن است از خود رفتار های پرخاشگرانه نشان دهند، اختلال های عملکردی و یا اختلالات یادگیری داشته باشند. این کودکان در تعامل با دیگران مشکل دارند، گاها بیش فعال نیز هستند و به نوعی دنیا را متفاوت می بینند. علامتها و نشانه های اوتیسم از همان ابتدای کودکی نیز مشخص می شود.

نشانه ها و علائم اوتیسم 

🟠️ اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک اختلال رشدی است که بر ارتباطات، رفتار و تعاملات اجتماعی کودک تاثیر می گذارد. تشخیص علائم اولیه اوتیسم برای والدین می تواند چالش برانگیز باشد، زیرا برخی از علائم ممکن است تا اواخر دوران کودکی آشکار نشوند. با این حال، مداخله زودهنگام در کمک به کودکان مبتلا به اوتیسم برای رسیدن به پتانسیل کامل خود بسیار مهم است. در این مقاله علائم اولیه اختلال طیف اوتیسم، چگونگی تأثیر آن بر رشد کودک و آنچه می‌توانید برای حمایت از فرزندتان انجام دهید، مورد بررسی  قرار خواهد گرفت.

شایع ترین علائم اوتیسم در کودکان

⬅️ نشانه ها و علائم اوتیسم در کودکان ممکن است از کودکی به کودک دیگر متفاوت باشد، اما برخی از علائم رایج آن ممکن است نشان دهنده ابتلای کودک شما به اوتیسم باشد. در اینجا برخی از علائم اولیه وجود دارد که باید نسبت به آن ها هوشیارانه رفتار کرد و مراقب آنها بود:
1️⃣️ مشکل در تعاملات اجتماعی
یکی از مهمترین نشانه ی آن این است که معمولا بسیاری از کودکان مبتلا به اوتیسم در توانایی برقراری ارتباط و تعامل با دیگران مشکل دارند. برقراری تماس چشمی برای این دسته از کودکان دشوار است، به علاوه هنگامی که نام آن ها را صدا می کنید به آن بی توجه اند، بروز احساسات و یا نشان دادن علاقه به دیگران در این کودکان می تواند دشوار باشد.
این کودکان در تعامل با دیگران به نظر می رسد که به آن ها نگاه نمی کنند و هیچ توجهی به آنان ندارند.
2️⃣️ تاخیر در مهارت های گفتاری و زبانی
یکی دیگر از نشانه ها که می توان به آن اشاره داشت آن است که کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است علائمی مانند تاخیر در سخن گفتن و اختلالات گفتاری یا زبانی را نشان دهند یا اصلا صحبت نکنند. تعدیل لحن صدا در واقع می تواند برای برخی از کودکان اوتیسم چالش برانگیز باشد.
از طرفی نیز کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است لحن غیر طبیعی داشته باشند و یا تن صدای آن ها متفاوت باشد.
3️⃣️ رفتارهای تکراری
گاهی کودکان مبتلا به اوتیسم از خود رفتار های تکرار شونده و محدود نشان می دهند (کودکان مبتلا به ASD ممکن است رفتارهای تکراری داشته باشند).
مثلا فقط از چندین کلمه استفاده کنند و مدام آن کلمات را به کار ببرند یا رفتار های غیر عادی داشته باشند، مثلا یک عبارت را چندین بار تکرار کنند.
4️⃣️ مشکل با تغییر در روال
هر گونه تغییر کوچک در برنامه روزمره کودک برایش ناخوشایند خواهد بود و نمی تواند خود را با شرایط جدید وفق دهد. بنابراین کودکان مبتلا به اختلال طیف اوتیسم  ممکن است در صورت تغییر حتی تغییر کوچک در روال عادی زندگی و یا محیط اطراف خود، ناراحت یا بسیار مضطرب شوند.
5️⃣️ مشکلات حسی
اختلالات حسی و عاطفی نیز گاها در کودکان مبتلا به اوتیسم مشاهده می شود. به عنوان مثال کودکانی که مبتلا به اختلال طیف اوتیسم تشخیص داده می شوند ممکن است نسبت به محرک های خاصی مانند صداها، بافت ها یا نورها بیش از حد حساس یا کمتر حساس باشند.
6️⃣️ اختلال در خواب

    🟠️ تشخیص اوتیسم در کودکان

تشخیص قطعی اوتیسم و معاینه باید توسط متخصص مغز و اعصاب صورت بگیرد تا اگر نیاز به دارو هم باشد، دارو تجویز گردد.
همچنین در تشخیص اولیه این اختلال والدین و معلمان نقش موثری دارند تا با آگاهی از علائم و نشانه های اوتیسم و شناسایی آن ها بلافاصله با کارشناس مربوطه و مجرب در حیطه اوتیسم ارتباط بگیرند. زیرا اوتیسم در سال های اول زندگی کودک معمولا در دوسال اول قابل شناسایی است.

    🟠️ چگونه اوتیسم بر رشد کودکان تاثیر می گذارد

اوتیسم می تواند تاثیرات متفاوتی بر رشد کودک بگذارد. علاوه بر آن می تواند بر مهارت های ارتباطی، مهارت های اجتماعی و توانایی های شناختی تاثیر بگذارد. کودکان و نوجوانان مبتلا به اوتیسم ممکن است در درک و بیان احساسات، ایجاد روابط با دیگران و دوست یابی مشکل داشته باشند. آنها همچنین ممکن است برای کارهای تحصیلی مانند خواندن، نوشتن و ریاضی به کمک نیاز داشته باشند.

    🟠️ مداخله اولیه برای کودکان مبتلا به اوتیسم

تشخیص به موقع اوتیسم در کودکان، تحت نظارت متخصص مغز و اعصاب قرار گرفتن و از همه مهمتر مداخله زودهنگام برای کودکان مبتلا به اوتیسم بسیار مهم است، زیرا می تواند به آنها کمک کند مهارت هایی را که برای موفقیت نیاز دارند توسعه دهند. این ممکن است شامل گفتار درمانی، کاردرمانی و رفتار درمانی باشد. کار با تیمی از متخصصان اوتیسم برای ایجاد یک برنامه درمانی شخصی برای فرزندتان ضروری است.

کاردرمانی در کودکان اوتیسم

◀️ باید به این نکته توجه داشت که اکنون درمان قطعی برای مهار اوتیسم وجود ندارد، اما قطعا می توان با به کار بردن نکاتی خاص و بهره بردن از فرد مجرب علائم اوتیسم را مدیریت کرده و آن علائم را به حداقل برساند. بعنوان مثال کاردرمانگران در این زمینه می توانند با به کارگیری تکنیک های نوین، کمک شایانی به کنترل علائم در کودکان اوتیسم بکنند. کاردرمانی همچنین می تواند در رفع اختلالات یادگیری نیز موثر باشد.

اقدامات کاردرمانگر در بهبود کودکان اوتیسم

◀️ به طور کلی کاردرمانگران سبب افزایش بهبود زندگی کودکان اوتیسم شده و باعث می شوند آن ها با کمترین مشک و حداقل علائم از زندگی عادی برخوردار شوند. همچنین می توانند تا حد زیادی با ارائه تمرین ها و تکنیک ها، بازی درمانی یا گفتار درمانی، بیش فعالی و پرخاشگری کودک، کاهش رفتار های تکراری کمک کنند.
از دیگر خدمات کاردرمانگران به کودکان اوتیسم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
◀️ کنترل تغذیه ای کودکان اوتیسم: تغذیه در کودکان اوتیسم حائز اهمیت است، طوری که رژیم غذایی مربوط به این کودکان باید سرشار از ویتامین ها، آب و مایعات فراوان، سبزیجات و میوه های تازه باشد و باید از مصرف شیرین کننده های مصنوعی و مواد مضر پرچرب دوری کنند. 
◀️ گفتاردرمانی و بهبود روابط اجتماعی: گاهی ممکن است کودک مبتلا به اوتیسم به شدت از بودن در اجتماع و معاشرت با افراد متنفر باشد. بنابراین کاردرمانگر با صحبت کردن و بازی های متنوع می تواند جمع ستیزی کودک را تا حد زیادی کاهش دهد. به آنان بیاموزد تا چگونه با هم سن و سالان خود ارتباط بگیرند و احساس رضایت داشته باشند.
◀️ اختلالات خواب: در این میان ممکن است برخی از کودکان اختلالات خواب را تجربه کنند، این اختلالات شامل راه رفتن در خواب، ترسیدن و کابوس دیدین، بی قراری در خواب و…. باشد. کاردرمانگر می تواند با تنظیم محیط خواب این اختلالات را در کودکان مدیریت کند.
◀️ اصلاح مهارت ها و بهبود آنان: کاردرمانگران در کودکانی که اختلال بی توجهی دارند و کودکان بیش فعال، با ارائه تمرینات موثر در یادگیری و بازی ها و فعالیت ها سبب بهبود وضعیت آنان از وضعیت تحصیل و یادگیری گرفته تا وضعیت سلامتی خواهند شد.
◀️ ورزش: ارائه فعالیت های بدنی و ورزشی برای کودکان مبتلا به اوتیسم.

نکته: 
🔶️ تشخیص و اقدامات به موقع در زمینه اوتیسم بسیار مهم است. بنابراین مداخله افراد متخصص و مجرب در مدیریت و کاهش علائم حاصل از اوتیسم کلید کنترل ماجراست. تشخیص اوتیسم به عهده متخصص مغز و اعصاب است. باید به این نکته توجه داشت که اکنون درمان قطعی برای مهار اوتیسم وجود ندارد، اما قطعا می توان با به کار بردن تکنیک خاص و بهره بردن از کاردرمانگر مجرب علائم اوتیسم را مدیریت کرده و آن علائم را به حداقل برساند.
قسمتی از مقاله برگرفته از: wohum.org

🟧️ آیا باید همه کودکان اوتیسمی تحت آموزش های خاص باشند؟

متخصصان بر این باورند که برای مدیریت اختلالات و علائم اوتیسم، این کودکان بهتر است تحت آموزش های ویژه باشند. با بهره گیری از این آموزش ها کودکان قادر خواهند بود تا از کیفیت زندگی خوبی برخوردار باشند.

🟧️ شروع درمان کودکان اوتیسمی از چه زمانی باید شروع شود؟

مداخله برای درمان اتیسم باید از سن پایین تر آغاز شود تا علائم ناشی از این اختلال بهتر مدیریت و کنترل شود.

🟧️ آیا اگر کودک مبتلا به اوتیسم باشد یعنی عقب ماندگی ذهنی دارد؟

خیر،  تحقیقات نشان داده است که اغلب کودکان اوتیسم نه تنها عقب ماندگی ذهنی ندارند بلکه در حل بسیاری از مسائل ریاضی به صورت ذهنی مهارت دارند و باهوش هستند.

🟧️ آیا اختلال در خواب نشانه اوتیسم است؟

اختلال در خواب می تواند یکی از اختلالات اوتیسم باشد.

🟧️ آیا اوتیسم درمان قطعی دارد؟

درمان قطعی برای این اختلال وجود ندارد، اما برای کنترل و مدیریت علائم اوتیسم راهکارهای زیادی موجود است.

Copy right © 2022 | Powered by sitemaan.com